IMG_20170130_160233_225.jpg

MIJN VERHAAL

INGREDIENTEN VOOR HET LEVEN

Anja's grootste inspiratiebron is de natuur die als het ware een reflectie van haar innerlijk leven is. Emoties, sferen, herinneringen en ervaringen vanuit het zijn in de natuur vormen samen met haar rijke verbeelding een geheel eigen imaginair verhaal. Deze verhalen kunnen soms atmosferisch, mystiek, expressionistisch, wat surrealistisch of lyrisch zijn maar laten zich niet echt vangen in een specifieke stroming. Techniek en materiaal spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van een tekening of schilderij die ook bepalend kunnen zijn voor de vorm die een beeld uiteindelijk krijgt.


"Mijn werk ontstaat vaak intuïtief, als een dialoog waarin de creatie op den duur verteld wat het wilt worden. Het is meer een gevoel, een herinnering als een droom of een vaag beeld in mijn hoofd. Daarbij maak ik gebruik van referentiemateriaal als eerder gemaakte schetsen en eigen foto's die tezamen met mijn innerlijk leven, de natuur, landschapselementen, historie en oude verhalen dienen als beginpunt. Daar begint het avontuur, een reis waarvan je de bestemming nog niet kent maar zich laagje voor laagje ontvouwt".


Dat is ook kenmerkend voor Anja's werk, de opbouw van transparante soms fragiel dunne lagen die heel subtiel iets van beweging en verdieping toevoegen. Of dat nu schilderijen in acryl, olieverf of houtskool tekeningen zijn er is altijd oog voor fijne detail en afwerking. De eerste opzet is vaak vanuit kleur of vorm waarna verdere interpretatie en uitwerking volgt, de werkwijze is een langdurig intensief proces.


Geboren vlakbij de zee (Den Haag, 1970) voelt Anja een grote aantrekking tot de kust met de beweging van de golven, de enorme luchten en het altijd veranderende licht. Die weidsheid vond ze later terug in het open Groningse landschap en de eindeloze vergezichten van de Hooglanden in Schotland. Na vele omzwervingen heeft ze haar plek nu in het mooie Drentse land gevonden waar Anja zich laat inspireren door het veelzijdige landschap en de oude verhalen die daarin verankert liggen.


Anja studeerde Mode vormgeving en volgde verschillende jaren Grafieken en Schilderen aan de Kunstacademie Minerva te Groningen waarna ze ervoor koos zelfstandig verder te gaan. Door de jaren heen volgde ze uiteenlopende trainingen en studies om zich verder te ontwikkelen en verrijken op het gebied van beeldende vorming, illustreren en creatief coachen. Na jaren van intensief exposeren, werken in opdracht, het runnen van een Kunstgalerie, lesgeven en workshops verzorgen besloot Anja in 2018 om zich weer meer op haar eigen creatieve processen te richten.